EDIFICIS IMPORTANTS

LA CASA NAVÀS                                                                 DSCF0420

El passat dilluns 3 vam tornar a marxar al Mercadal per visitar la Casa Navàs. Mentre visitàvem i gaudiem de les meravelles i la història de la casa Navàs, per grups amb la Conxa, la resta observàvem els edificis de la plaça i els dibuixàvem i pintàvem amb diferents materials i tècniques. Retrats de la Casa Navàs, la Casa Pinyol, l’Ajuntament, la Capsa Gaudí… van ser alguns dels edificis triats per l’alumnat.

20170403_120349 20170403_115345 20170403_113832 20170403_113827 20170403_113813 20170403_113233 20170403_110739 20170403_101303

“Es va construir entre el 1901 i 1907. Els primers Navàs van ser el Joaquim i la Pepa, que gràcies a la botiga de teixits tenien molts diners.

És una casa d’estil modernista feta per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. En teoria era una casa feta per la botiga, ja que els Navàs la tenien sota de la casa. A la guerra civil va caure una bomba a la torre de la Casa Navàs, l’any 1938. L’onda expansiva va trencar un vitrall del sostre de la casa. Els Navàs que vivien en aquella època van recollir els vidres i els van guardar per quan acabés la guerra poder reconstruir-lo i saber els colors dels vitralls.  Ara estan reconstruïts però, encara hi ha algun d’original. A la cuina hi han tres o quatre piques i tenien una part de fusta, per si es queia algun plat no es xafés. Els lavabos que eren els millors que hi havien en tot Reus, tenien: banyera amb calentador d’aigua, un vàter, una pica, una banyera per rentar-se els peus i una escopidora”.

Artur Altamirano, Leonardo Castro, Arnau Graset, Arnau Obré, Pol Palazón i Abel Villuendas

navas(imatge extreta de http://www.reuspromocio.cat/casa-navas, ja que no és permès fer fotografies a l’interior de la casa)

 

“La casa Navàs era dels Navàs. El Joaquim i la Pepa, li van dir a Lluís Domènech i Montaner, que havia de dissenyar la seva casa. No tenien pressupost, però havia de ser la casa més detallada i modernista de Reus. Es va començar a construir a l’any 1903 i es va acabar al 1907.

La casa està decorada amb molts mosaics. La majoria de jardins, però a la cuina la decoració és de menjar.

A sota de la casa hi havia una botiga on hi venien teles.

Els primers propietaris de la casa també eren propietaris de la botiga. Després la botiga va ser d’unes altres i els amos actuals també tenen la botiga.

Quan va arribar la Guerra Civil, va caure una bomba a la casa. Va destrossar la torre, un voladís i el sostre. El sostre estava ple de vitralls que van caure. La propietària d’aquell moment, va recollir alguns dels vitralls. Gràcies a això al cap d’uns anys es va poder reconstruir, ja que s’havien els colors i els materials que eren.

Una característica és que abans la gent era molt baixeta i els mobles de la cuina, com les piques i el forn, són molt baixets.

Els llits eren més curts per dos motius. Un perquè la gent era baixeta i l’altre perquè li tenien pànic a la mort. Llavors mai dormien completament estirats, sinó que una mica incorporats.

El bany és d’estil anglès. Tenien una banyera, un bidet, una banyereta pels peus, una pica i aigua calenta. Tota la paret i el sostre estava enrajolat.

Eren tan rics que totes les portes eren de marqueteria. Que vol dir que la fusta està tallada i llimada a mida.

Hi han molts mosaics romans  Estan fets amb tessel·les. També hi ha un pati interior”.

Joan Alsina, Martina Donoso, Elías Fabó, Helena Gàlvez, Clàudia Garcia i Jaume Gelonch

 

La casa Navàs la va fer l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner entre els anys 1901 i 1907. És una casa d’estil modernista. La casa dels Navàs va quedar tan bonica perquè els hi havien donat carta blanca (que vol dir que és podien gastar els diners que volguessin).

La casa Navàs també era una botiga, estava sota la casa . Al 1931 va caure una bomba i va fer caure una torre un sostre, una torre i un voladís.

Hi ha molts mosaics d’estil romà.

Hi ha una especie de cúpula plena de vitralls per veure el que feia la gent a la Plaça.

Hi havia un pis pels clients que venien en llocs llunyans i per als empresaris.  

Hi ha un llit que a la senyora Navàs li agradava molt i se’n va fer un altre.

El lavabo era molt complex: hi havia bidet, pica, banyera, calentador, dutxa, banyera pels peus. I estava tot enrajolat.  

La cuina anava amb carbó però pujaven el carbó per una mena d’ascensor. Era molt gran perquè cuinaven per tots els treballadors de la botiga”.

Quim Amigó, Pau Batet, Joan Carbasse, Niko Ibañez, Biel Gelonch i Quim Vallès.

 

“Sabeu on es situa la casa Navàs?

Sabeu qui la va construir?

I per últim, sabeu si ara hi viu algú?   

 

La casa Navàs va ser construida entre l’any 1901 i el 1907.

L’arquitecte va ser Domènech i Montaner.

Els primers propietaris eren els Navàs. Els Navàs li van donar tots els diners que van voler a l’arquitecte perquè fes la casa més moderna i bonica de Reus.

La casa es d’estil modernista.

Sabeu que a la guerra civil va caure una bomba i va caure la torre de la casa i també va caure una mica de sostre i als vitralls perquè estaven al sostre. Fa uns anys si vau passar per aprop de la casa vau veure que hi havien unes xarxes, en aquells temps estaven reformant el sostre amb els vitralls.   

Anna Pomés, Nora Roumagnac i Judit Serres

 

 

“La casa Navàs la va construir Lluís Domènech i Montaner. A l’any 1901 van tenir la idea de fer-la i entre el 1902 i el 1907 es va construir.

La van encomanar els Srs. Navàs quan ja eren grans per demostrar tot el que havien aconseguit durant la seva vida perquè eren molt rics.

No saben ben bé on va caure la bomba però si que saben que durant la guerra una bomba va destruir la torre i el sostre de vitralls (només una part)

A la part de baix de la casa hi ha una botiga de roba perquè tenien una fàbrica de roba.

De la casa hi ha una porta que condueix a la botiga.

La casa Navàs era d’estil modernista, com el que feia Gaudi.

Ara els propietaris no hi viuen però hi van viure  fins a l’any 2000. Ara només l’utilitzen per celebracions amb familiars.

Ara estan mirant de restaurar el sostre.

 

De decoració hi ha: Mosaics- Per tot arreu menys al menjador.

                                  Marqueteria- Fusta al menjador.

                                  Vitralls- sostre i finestres.

 

Com eren molt rics podien tenir un lavabo amb: bidet, banyera, vàter, banyera pels peus, aigua calenta. A més també n’hi havia un per els treballadors”.

Laura Ballester, Berta Mallafré, Isona Matallana, Jana Recasens i Joana Subirats

 

navàs navàs2

 

LA CASA ON VA NÉIXER EL GENERAL JOAN PRIM I PRATS

 

DSC00277

“El Gaudí centre és una interpretació de la seva vida, la vida d’Antoni Gaudí i Cornet. Aquest edifici es troba aquí a la plaça mercadal de Reus, és actualment un museu on s’hi troben coses seves.

Justament en aquell lloc antigament hi havia una casa, en aquesta casa va néixer el Joan Prim Prats”.  

Quim Amigó, Pau Batet, Joan Carbasse, Niko Ibañez, Quim Vallès

 

“Actualment a la capsa Gaudí hi ha un restaurant i també hi ha un museu.

El Gaudí Centre és un centre cultural de Reus on hi ha objectes reals d’ Antoni Gaudí i Cornet, una sala amb efectes especials on hi ha reproduccions  de peces de la seves obres.

A l’edifici que hi havia anteriorment hi va néixer el General Prim”.

Joan Alsina, Martina Donoso, Elias Fabó, Clàudia Garcia, Helena Gàlvez i Jaume Gelonch

 

“Joan Prim i Prats va néixer a la capsa gaudí. Abans no era la Capsa Gaudí, era una casa normal i corrent . No en sabem res de com era abans, l’únic que sabem és que hi va néixer el General Prim” .

Laura Ballester, Berta Mallafré, Isona Matallana, Jana Recasens, Joana Subirats

 

“És un centre de turisme en un edifici de la plaça Mercadal. És poden trobar objectes reals d’Antoni Gaudí. El van fundar el 27 d’Abril de 2007. L’edifici és una rehabilitació de l’antiga seu del Banc de Santander a Reus, i encara abans d’una botiga de joguines coneguda amb el nom de l’Aliança.

És un nou espai dotat amb les infraestructures més modernes i l’última tecnologia audiovisual, creat per obrir els sentits i la ment a noves experiències, està basat en Art. La segona planta és la més important, ja que està dedicada a la seva concepció artística.

Durant l’any 2008 es va crear una nova WEB que permet una vista virtual al musem, i el 2010 s’ han realitzar modificacions en el primer discurs expositiu creat el 2007 incorporant mes aplicacions multimèdia.

I va néixer el general Prim”.

Artur Altamirano, Leonardo Castro, Arnau Graset, Arnau Obré, Pol Palazón,  Judit Serrers i Abel Villuendas

gaudí

LA CASA PIÑOL

“Any: 1910

Arquitecte: Pere Caselles i Tarrats

L’edifici mostra tots els elements modernistes, amb motius decoratius florals típics de la ciutat.

És un edifici cantoner de planta baixa i tres pisos. La planta baixa està dedicada a comerços. La façana s’organitza simètricament seguint tres eixos verticals. Al pis principal, el balcó corregut estableix una continuïtat entre les dues façanes, mentre que als altres pisos es disposen diferents buits i balcons formant simetria axial. La decoració es concentra als emmarcaments dels balcons, i especialment al coronament de l’edifici on es reprodueix un esquema decoratiu de formes arquitectòniques de grans proporcions, acompanyades d’ornamentacions florals i amb una zona central oval amb les inicials del propietari, T.P., que singularitzen l’edifici”.

Joan Alsina, Martina Donoso, Elias Fabó, Helena Gàlvez, Clàudia Garcia i Jaume Gelonch

DSCN0778

“La casa Pinyol és una casa modernista de l’arquitecte Pere Caselles i Tarrats de la ciutat de Reus, Baix Camp. L’edifici està situat a la plaça del Mercadal i fa cantonada amb el carrer de les Galanes. Popularment se la coneix com ‘’Cal Pinyol’’. La Casa Pinyol va ser feta l’any 1910.És un edifici cantoner de planta baixa i tres pisos. La planta baixa està dedicada a comerços. Al pis principal, el balcó està fet entre les dues façanes. Hi ha decoració als balcons i al coronat de l’edifici”.

Quim Amigó, Pau Batet, Joan Carbasse, Biel Gelonch, Niko Ibañez, Quim Vallès

 

“La casa Piñol és un edifici modernista que va fer Pere Caselles Tarrats. Va ser construïda l’any 1910.

Fa cantonada amb el carrer de les Galanes.

Se la coneix com a Cal Piñol.

La casa Piñol te 3 pisos i la planta baixa.

La planta de baix actualment és per al comerç.

El comerciant Tomàs Piñol, que va ser soci fundador de la “ Sociedad Manicomi de Reus” que actualment es el Pere Mata, era el propietari.

Anna Pomés, Nora Roumagnac i Judit Serres

 

“La Casa Pinyol és un edifici modernista fet per l’arquitecte Pere Caselles i Tarrats.

La casa es va fer per al comerciant Tomàs Pinyol i també va ser ell el que la va comprar.

És un edifici cantoner de planta baixa i tres pisos. La planta baixa està dedicada a comerços.

La façana de la planta baixa ha estat reformada varios cops.

La casa, de dintre és semblant a la Casa Navàs, ja que les dues tenen sanefes de flors i molta decoració”.

Artur Altamirano, Leonardo Castro, Arnau Graset, Arnau Obré, Pol Palazón, Abel Villuendas

 

“La Casa Pinyol és un edifici modernista de l’arquitecte Pere Caselles i Tarrats. L’edifici està situat a la plaça del Mercadal i fa cantonada amb el carrer de les Galanes.La gent la coneixia com Cal Pinyol.

La van començar a pensar 1910. Tomàs Piñol, va encarregar a Pere Caselles, el 1910, la reforma d’una casa a la plaça del Mercadal com a habitatge.

L’encoixinat de pedra que es conserva en part a la planta baixa de la façana en el nou edifici, era de l’antiga casa existent.És un edifici cantoner de planta baixa i tres pisos. La planta baixa està dedicada a comerços.

La decoració es concentra als emmarcaments dels balcons, i especialment al coronament de l’edifici on es reprodueix un esquema decoratiu de formes arquitectòniques de grans proporcions, acompanyades d’ornamentacions florals i amb una zona central oval amb les inicials del propietari, T.P., que singularitzen l’edifici”.

Laura Ballester, Berta Mallafré, Isona Matallana, Jana Recasens, Joana Subirats

ajuntament2

 

L’AJUNTAMENTDSCN0775

“És de estil barroc i noucentisme el van contsruïr el primer al segle XVII i el segon al segle XX. Va començar al 1601 per un projecte de Joan Mas i Antoni Pujades.  El 1712 es va sumar a l’edifici una planta més, dues torres, i unes gàrgoles que porten al centre l’escut de la ciutat dins d’una àliga imperial, probable referència al títol de ciutat atorgat a Reus per l’Arxiduc Carles d’Àustria. Durant el segle XVIII i sobretot durant el XIX es van fer moltes modificacions. El 1861 es va col·locar a la façana un enorme escut de Reus voltat de dibuixos que tenien a veure amb la indústria, el comerç i l’agricultura, obra de l’escultor Andreu Arpa. El 1923 l’edifici amenaçava ruïna, i es va encarregar a l’arquitecte municipal, Pere Caselles, va començar un projecte de restauració que ampliés l’espai útil, modernitzés l’estructura i reforcés tot l’edifici. Problemes de tots tipus van fer lentes les obres, i el 1932 el consistori va aprovar una nova reforma feta per l’arquitecte municipal del moment Antoni Sardà i Moltó que suggerí la compra de tres cases laterals per a ampliar l’edifici, fer una nova portalada principal i traslladar la porta frontal d’exquisida composició a la façana posterior, aixecar l’entrada actual amb dues columnes enganxades, mantenir una de les torres i convertir la que feia cantonada en un campanaret. L’execució va ser molt lenta.

Interiorment cal destacar l’escala d’accés i el saló de sessions.
La façana del carrer d’Aleus, està per una planta baixa, dos pisos i terrat”.

Quim Amigó, Pau Batet, Joan Carbasse, Biel Gelonch, Niko Ibañez i Quim Vallès

 

“Es va construir al segle XVII, i va ser, i és un element molt important a la ciutat de Reus. És de model consistorial, i d’estil Noucentisme, barroc. L’any 1712 van fer un pis més a l’Ajuntament. Cada any quan acaba la festa major guarden els gegants dintre. Hi ha un quadre de cada personatge important de Reus: (Roseta Mauri, Gaudí, General Prim, Domènech i Montaner).

Part de la seva construcció va ser per 800 terços. El 1861 es va col·locar a la façana un enorme escut de Reus. Els fets del 1934 els canvis de l’ajuntament de la guerra cívil van fer que el 1945 és treballés en l’ornamentació de la sala”.

Artur Altamirano, Leonardo Castro, Arnau Graset, Arnau Obré, Pol Palazón, Abel Villuendas

 

  • “Tipus de casa: casa consistorial.
  • Quan es va construir?: XVII, XX
  • Quin estil era?: Noucentisme, Barroc
  • La guerra civil: Els fets d’octubre de 1934, els canvis a l’ajuntament i la guerra civil va fer que encara el 1945 es treballés en l’ornamentació de la Sala de Sessions i la majestuosa escala principal. I algunes coses més.
  • També hi ha una porta a l’ajuntament que condueix al refugi de la plaça del Mercadal que ara esta inundat.
  • Què hi havia?: A l’interior de l’edifici hi havia un pati amb una escala que portava a la planta noble, sota la qual, aprofitant la seva volta, hi havia la presó.L’escala acabava en una galeria coberta que accedia a les cambres de la planta noble on hi havia la Sala del Consell, amb una gran balconada que donava a la plaça del Mercadal”.

Joan Alsina, Martina Donoso, Elias Fabó, Clàudia Garcia, Helena Gàlvez i Jaume Gelonch.

 

“L’ajuntament de Reus antigament tenia un aspecte diferent a l’actual. La façana, d’aparença noble, era porxada, completant així el tomb de porxos a la plaça. A l’interior de l’edifici hi havia un pati amb una escala que portava a la planta noble, sota la qual, aprofitant la seva volta, hi havia la presó. L’escala acabava en una galeria coberta que accedia a les cambres de la planta noble on hi havia la Sala del Consell, amb una gran balconada que donava a la plaça del Mercadal. L’any 1936 l’ajuntament  es va traslladar a l’institut Salvador Vilaseca perquè estaven fent obres.”

Laura Ballester, Berta Mallafré, Isona Matallana, Jana Recasens i Joana Subirats

ajuntament ajuntament3 ajuntament4