Evolució històrica

reus-la-formacio-d-una-ciutat

Per tal de conèixer com va aparèixer la plaça del Mercadal hem utilitzat el conegudíssim llibre de Josep Maria Gort i Ezequiel Gort “Reus: la formació d’una ciutat”.

Hem treballat i estudiat els textos. Hem après sobre dades demogràfiques, quants focs hi havia a l’edat mitjana, sobre la pesta, l’economia en el moment de l’origen de la plaça…

Us en deixem una mostra dels plànols que hi apareixen.

Plànols 2 Plànols 3 Plànols 4 Plànols 5 Plànols 6

 

També us adjuntem la traducció del Privilegi del mercat de Reus que ens va concedir el rei Jaume II l’any 1330.

Privilegi del mercat de Reus

“El 1859 es va empedrar. En el plànol de l’arquitecte Sebastián Cabot, datat el 8 d’agost de 1868, El nom de plaça del Mercadal ha alternat amb el de plaça Major i plaça del Mercat, però es va mantenir gairebé invariable fins al 1813, quan va prendre el nom de plaça de la Constitució. Després se’n va dir plaça Reial, d’Isabel II, de la República Federal, de la República i d’España, durant el franquisme. La gent en deia també de la Verdura i encara és diu de l’Ajuntament. També és habitual dir senzillament la Plaça.

Anècdotes de la Plaça Mercadal:

Això no és ben bé una anècdota però com que la plaça Mercadal és la plaça més principal perquè es la plaça del Mercat. Per exemple el poble dels meus. avis la plaça del seu poble més important és diu Plaça del Mercadal.

La plaça del Castell és anterior a la plaça del Mercadal. S’hi celebraven els mercats”.

Helena Gàlvez

“Reus, és una ciutat de Catalunya, capital del Baix Camp. Al segle XVIII es va reformar, les muralles es van enderrocar al 1728 i es va completar al 1766. Al segle XVIII Reus, va ser la segona població més gran de Catalunya, es va convertir en la població després de Barcelona en la població referència de la cultura”.

Quim Amigó, Pau Batet, Joan Carbasse, Niko Ibañez, Biel Gelonch, Quim Vallès