FOTOGRAFIES

  • Us presentem un recull de fotografies antigues extretes de la bibliografia que hem consultat.

https://goo.gl/photos/mRdZp5Wq8UpfhXuA9

 

Plaça Mercadal1

 

  • Així com algunes fotografies de l’acte Mercat al Mercadal organitzat cada mes de juny pels paradistes del Mercat Central i els actors de Bravium Teatre. Fotos: Vicens Villa.

_VVC1846 _VVC1866 _VVC3907 _VVC3908 0.766777001339927980

http://www.elpunt.cat
http://www.elpunt.cat

0.496931001339927979

 

“El mercat de Reus va ser molt difícil fer-lo, sobretot perquè Tarragona no ho volien. Així que un dia van decidir anar a veure el rei Jaume II per demanar-li el privilegi del mercat. El dret de fer mercat el dilluns va ser autoritzat per part del rei Jaume II a principis del segle xiv.

Amb motiu de la celebració de 50è aniversari del mercat, es va creure oportú realitzar la recreació de l’antic mercat del Mercadal en la seva última època, dels anys 1930 i 1940,una recreació que s’ha anat repartint amb molt d’ exit casa any en els dies previs de la festa Major. Actualment la plaça del Mercadal es transforma, i gràcies a la col·laboració dels paradistes del Mercat Central podem trobar un mercat com en el segle passat. Amb uns paraigüets molt singulars, la fruita i la verdura en cabassos i les paperines de paper com a bosses, els reusencs poden comprar tal com ho feien els seus avis, o molts avis tal com ho feien quan eren petits, a unitats, dotzenes, grapats… Però no només hi podem trobar menjar sinó que, a càrrec de Bravium Teatre, uns personatges de l’època, molt peculiars, amenitzen la tarda amb històries i oficis ja quasi bé perduts (barbers, esmoladors, venedors de llaminadures, enterramorts…); uns vells records per als grans i un viatge en el temps per als més joves.

A les llambordes de la Plaça Mercadal hi ha uns números. En cada número antigament, s’hi posava una paradeta del Mercat Antic. Avui en dia, ja no es fa. Però un dia a l’any, els del Teatre Bravium tornen a fer-lo. La gent es disfressa de la gent d’abans i venen menjar”.

Joan Alsina, Martina Donoso, Elias Fabó, Helena Gàlvez, Clàudia Garcia, Jaume Gelonch i Judit Serres.

 

“Històricament, a Reus, fer el mercat el dilluns va ser fet per part del rei Jaume II a principis del segle XV i va ser fet a la plaça que fins avui es diu del Mercadal.

El Mercat al Mercadal ha tornat al passat. Unes quinze parades de fruites, verdures o dolços s’hi han presentat vestits d’època. No hi ha faltat l’aportació del Teatre Bravium, amb un grup d’actors.

Entre els personatges curiosos es poden veure un reporter, una parella de casats, l’alcalde i la primera dona, un esmolador, un missioner o unes dones de vida alegre. No cal dir que el Mercadal s’ha omplert de gent curiosa, per descobrir tot el que amaga.

Els visitants podran submergir-se en la història i passejar entre parades plenes de fruita i verdura en cabassos, pollastres, gallines…i per fer-ho encara més autèntic també hi haurà diversos personatges d’aquell temps, interpretats per una setantena d’actors de Bravium Teatre. Oficis gairebé inexistents com els esmoladors o els enterramorts, d’altres que treballen de manera diferent com els barbers o els ceramistes i, fins i tot, un grup de joves jugant a futbol al mig de la plaça. Un esdeveniment per als nostàlgics d’aquell temps i d’aprenentatge per als més joves, que viuran una època que desconeixen”.

Quim Amigó, Pau Batet, Joan Carbasse, Niko Ibañez, Biel Gelonch i Quim Vallès