LES FESTES

“Es celebren moltes festes a la plaça del Mercadal però la més destacada és la festa Major de Sant Pere.

 La Festa Major de Sant Pere és considerada la festa gran de Reus. Declarada Festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat, té desenes d’actes, els quals giren al voltant de la tronada.

La festa major de Sant Pere segueix el model de les festes del Camp i del Penedès, on els actes principals giren al voltant de la processó amb la imatge del patró i de la sortida al carrer dels diferents elements i grups festius. Aquests elements –gegants, nanos, mulassa, drac, danses, castells, àliga–, que s’han anat creant al llarg dels segles, formen un del més rics i estimats patrimonis de la ciutat

La tronada és una característica de la festa major de Sant Pere a Reus, que consisteix en l’explosió de potents petards, anomenats mascles o morters, plens de pólvora i col·locats a una distància d’uns tres metres un de l’altre, que donen el tomb a la plaça del Mercadal de Reus , que és quadrada, fins a arribar davant mateix de l’ajuntament on un grup de 9 artefactes concentrats en un quadrat reduït provoca una explosió final molt forta. La Tronada és una forma pirotècnica festiva que es relaciona amb l’antic costum de disparar armes de foc (fusells o canons) per anunciar una festa, o per celebrar situacions concretes: l’arribada d’un personatge important al poble, el pas de la imatge del sant patró per la plaça. Consisteix actualment en un rec de pólvora al damunt de les lloses de la plaça del Mercadal. La pólvora dibuixa un quadrat a l’entorn de la plaça, des de davant de l’Ajuntament fins quasi al punt inicial. A l’últim tram hi ha un quadrat més petit ple de petards junts que provoquen una explosió molt gran i fa un quadrat de fum al voltant de la plaça mercadal. Al final hi ha un dibuix i depèn del pirotècric posen un dibuix o un escrit en relació a la festa.Els trons, de ferro, i actualment d’acer, es preparen de forma manual, amb pólvora negra i pólvora de mina, i s’atacona amb rajolí, o pols de rajola perquè la pólvora peti dins de petard i faci el soroll característic que té.  La primera Tronada documentada és del 1677“.

 

Quim Amigó, Pau Batet, Joan Carbasse, Biel Gelonch, Niko Ibañez i Quim Vallès.

 

La tronada.

“És l’acte popular i més emblemàtic de la festa. Se’n fan quatre a la plaça del Mercadal al llarg dels dies de la festa: els dies 24, 28 i el 29 dues al Juny. Les referències més antigues que es tenen sobre la tronada a Reus, són de l’any 1677. Encendre-la es considera un privilegi de l’alcalde o de la persona que aquest tria.

La tronada és una característica de la festa major de Sant Pere a Reus, que consisteix en l’explosió de potents artefactes, els mascles o morters, plens de pólvora col·locats a una distància d’uns tres metres un de l’altre, que donen el tomb a la plaça Mercadal de Reus, que és quadrada, fins a arribar davant mateix de l’ajuntament on un grup de 9 artefactes concentrats en un quadrat reduït provoca una explosió final molt forta. Quan acaba la explosió final acaba sortint un dibuix, un escrit etc” .

Joan Alsina, Martina Donoso, Elias Fabó, Clàudia Gracia, Helena Gàlvez, Jaume Gelonch  

 

“La diada de Sant Pere, el 29 de juny, es començà a celebrar a Reus al segle XII .Els balls i elements festius representen la festa .També a finals de setembre es celebra la festa de Misericòrdia, 25 de Juny.

En totes dues també surt el seguici festiu petit.

La tronada és una característica de la festa major de Sant Pere a Reus, que consisteix en l’explosió de potents artefactes, els mascles o morters, plens de pólvora i col·locats a una distància d’uns tres metres un de l’altre, que donen el tomb a la plaça del mercadal de Reus (la plaça on hi ha l’Ajuntament), que és quadrada, fins a arribar davant mateix de l’ajuntament on un grup de 9 artefactes concentrats en un quadrat reduït provoca una explosió final molt forta”.

Laura Ballester, Berta Mallafré, Isona Matallana, Jana Recasens i Joana Subirats

 

“L’element festiu de la festa Major de Reus que agrada més als petits i als grans és la tronada.

Ara us explicarem alguna cosa sobre la la Tronada.

La Tronada és una antiga forma de preparar artesanalment  la pirotècnia que ha fet retronar la plaça Mercadal des de fa més de tres-cents anys.

El seu esclat, és una part fonamental del paisatge sonor dels dies de Sant Pere.

La Tronada es dedicava a una persona de Reus o de fora de la vila,

La Tronada és en definitiva uns dels components més significats del patrimoni de la ciutat.

La Tronada es prepara amb un rec de pólvora traçant que estan damunt de les lloses del paviment de la plaça Mercadal.

Amb la pólvora es dibuixa una línia que està aprop del límit de la plaça.

Davant de l’Ajuntament hi ha una placa que diu que comença aquí la tronada”.

Anna Pomés, Nora Roumagnac, Judit Serres

 

“Una de les festes que es  celebren al Mercadal és la Festa Major, on surten els gegants i els nanos, i ballen, juntament amb la mulassa i els diables, l’àguila…

Sant Joan: El 24 de Juny, tirant petards explosius de joguina.

La Tronada: Encenen un rec de pólvora, que és una preparació pirotècnica, quan la encenen es comença a sentir sorolls i comencen a explotar petards amb tot un sorollam.Es celebra el mateix dia que sant Pere i sant Pau.

Festa Major petita: Surten els gegants petits i  comencen a ballar.

Corpus: Es reparteixen a Reus unes 2500 coques amb cireres.

Sant Jordi: Col·locen tendes i venen llibres, comics i alguns jocs de taula.

I la mes important és la de Sant Pere: Surten els gegants els castells, nanos, tots els elements festius. Es celebra el 29 de juny”.

Artur Altamirano, Leonardo Castro, Arnau Graset, Arnau Obré, Pol Palazón, Abel Villuendas